LANGEBUURT 17-19 UITGEEST

RESTAURATIE WOONWINKELPAND

HUISCONCERTEN DOOR PROMINENTE MUSICI

Twee gekoppelde woonwinkelpanden met een rijke geschiedenis. Langebuurt 17 is als eerste gebouwd, vermoedelijk eind 18e eeuw. Dit deel bevat schuifvensters in Empirestijl. In 1878 is Langebuurt 19 gebouwd met een straatgevel in de toen gebruikelijke neoclassicistische stijl. Het pand is opgericht als manefacturenwinkel met bovenwoning. In de loop der tijd heeft het complex meerdere functies gekend, waaronder atelierruimte, meubelwinkel en expositieruimte. Momenteel is de beganegrond in gebruik als ontwerpatelier voor jacht- en scheepsbouw. Dit atelier wordt gerund door één van de nazaten van de oorspronkelijke bouwer van het pand.

L1130380w
04w

Begin 20e eeuw is de voorgevel van nummer 17 vervangen door een nieuwe gevel in Amsterdamse School stijl. De winkelpui van nummer 19 is toen versoberd. In de beganegrondruimte van nummer 19 zijn regelmatig huiskamerconcerten gegeven door prominente musici waaronder Daniel Barenboim en Naum Grubert. Het pand is zeldzaam voor het dorp Uitgeest en het is verwonderlijk dat het niet ooit als gemeentelijk monument is aangewezen. Studio Architectura is gevraagd voor het perceel een herontwikkelingsplan te ontwerpen. Met de gelden die door de ontwikkeling worden gegenereerd zullen de bestaande historische panden worden gerestaureerd.

1497w
02

Het perceel is gesplitst in drie delen. Aan de Langebuurtzijde wordt het linkerpand, nummer 17 getransformeerd naar twee appartementen. Het ontwerpbureau voor jacht- en scheepsbouw wordt ondergebracht in de beganegrond van nummer 19. Op de verdieping wordt hier een appartement gerealiseerd met een loftkarakter. De bijzondere grenen Philibertspanten, waarvan de verflagen zijn verwijderd vormen hierin belangrijke interieurelementen. Met oog op verduurzaming zijn de gevels en daken voorzien van isolatie.

Boog-Langebuurt-19
deur Langebuurt 19

Aan de hand van historisch fotomateriaal is de winkelpui van nummer 19 gereconstrueerd. In het atelier zijn de geprofileerde houten pilasters hiervoor met de hand vervaardigd.
Bijzonder houtsnijwerk in de pui is in goede conditie bewaard gebleven. Bijzondere elementen als de oorspronkelijk negentiende-eeuwse trap, binnendeuren en een glas in loodvenster zijn eveneens behouden.

010w
011w

Opdrachtgever: Frans Brantjes

Uitvoering: eigen beheer

Realisatie: 2022